İÇİ VE DIŞI GALVANİZLİ BORU VE PROFİL
1749 - Defa Okundu.
Son günlerde müşterilerimizden aldığımız geri bildirimlere istinaden siz değerli müşterilerimize çok net olarak bir açıklama yapma ihtiyacı duyulmuştur. Özellikle farklı firmalardan çadır alıp daha sonra Güleçyüz Çadır ve Güney Grupsan Çadır’la tanıştıktan yada ikinci kez alacağı çadırını bizden tercih eden müşteri yorumlarını göze alarak aradaki farkları, 35 yıllık tecrübelerimize dayanarak siz değerli müşterilerimize “Çadır Alırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerektiği ”, “Çadır Fiyatlarını Etkileyen Unsurların Neler Olduğu” konularını aşağıdaki bilgilendirme yazısında açıklamaya çalışacağız;
Bu kapsamda öncelikle tavsiyemiz Kurumsal Firmalardan alışveriş yapmanızdır. Diğer üzerinde önemle durulması gereken konu alacağınız çadırda kullanılan “İskelet Aksamı”dır. Firmamız tarafından üretilen çadırların standart olarak iskelet aksamlarında “İçi ve Dışı Galvanizli Boru veya Profil” kullanılmaktadır. (İçi ve Dışı Galvanizli cümlesi ile levha halindeki galvanizli sacın boru ve ya profile dönüştürülmüş hali kastedilmektedir.)
Bir çadır,İSKELET KISMI, İZOLASYON ( YALITIM ) KISMI, SON KAT BRANDA KISMI olmak üzere 3 Ana Kısımdan oluşmaktadır.
İSKELET KISMI:Bir çadırın ayakta durmasını sağlayan boru ve profilden oluşturulan kısmıdır. Çadırın temel taşıdır. Bu nedenle kullanılan boru ve profilin dayanıklı olması, uzun yıllar güvenli bir şekilde çadırı ayakta tutması gereklidir. Son günlerde sıkça gündeme gelen galvanizli çadır iskeleti nasıl olması gerektiği aşağıda anlatılmıştır. Galvaniz kaplama korozyana karşı metallerin yüzeylerinin çinko ile kaplanması işlemidir, Galvaniz kaplama işlemi çadır sektöründe kullanılan boru ve profil malzemelere 3 şekilde uygulanmaktadır;
1. Elektro Galvaniz parlak metal renkli ve ya elektro galvaniz parlak bronz sarı renkli kaplamadır Bunların ikisi de sadece profilin ve ya borunun dış kısmına yapılan bir uygulamadır. İç yüzey kaplanamadığı için malzeme kısa sürede korozyona uğrayacaktır. İkiside kalite ve fiyat olarak aynıdır ve bir iki yıllık kısa vadeli projelerde tercih edilir.Tercih edilme sebebi tamamen çok ucuz ve basit bir sistem olmasıdır.
2. Bir diğer kaplama yöntemi Sıcak Daldırma Galvanizdir yaklaşık 400/500 derece sıcaklıkta yapılan ve profillerin içini ve dışını galvaniz kaplayan sistemdir ve son derece kalitelidir ama maalesef Türkiye’de sıcak kaplama uygulama yapan firmaların yetersizliğine bağlı olarak aylarca sıra bekleyerek sıcak kaplama galvaniz uygulaması sağlanmaktadır. Bu yüzden çadır sektöründe tercih edilmemektedir. Hal böyle olunca galvanizli sactan üretilmiş hem içi hem dışı galvanizli profil ve borular tercih edilmektedir.
3. Güleçyüz Çadır ve Güney Grupsan Çadır’ın tercih ettiği sistem, galvanizli levha halinde sacdan plakaların boruya ve ya profile dönüştürülmesi sonucu elde edilen malzemedir.Profil yada borunun hem iç kısmı hem dış kısmı aynı oranda galvanizli olması sağlıklı ve pahalı bir sistem olduğu için işletmelerin birçoğu bunu tercih etmemektedir. Çadır iskeletinin içi ve dışı fabrikasyon galvanizli olmalıdır. Fiyatı %30 etkileyen en önemli kısımdır. İskelet oluşturmakta kullanılan boru ve profillerin sadece dışının galvanizli olması sizin üçüncü kalite bir ürün aldığınızı gösterir ve fiyatı %30 daha düşük olmalıdır. En azından üçüncü kalite fiyatı ödemiş olursunuz.
Galvanizli levha halinde sactan üretilen boru ve ya profiller dıştan zamanla oksitlenmeye maruz kalsa bile iç kısımları oksitlenmeye maruz kalmayacağından çadırın iskelet ömrü sadece dış kaplama galvanize göre %50 daha dayanıklıdır ve %30 daha pahalıdır.Kısaca çadır alırken beyaz galvaniz, sarı galvaniz ve ya komple galvaniz gibi yanıltıcı, ürünün ne olduğunu net anlatamayan cümlelere karşı tedbirlerinizi almanızı ve özellikle yazılı teklif alıp karşılaştırmalar yapmanızı, belgeleri istemenizi, üretim yerlerini ziyaret etmenizi ve ya canlı görüntülü konuşma ile üretim yerlerini görmenizi rica ederiz.Çadır iskeleti, çadırın %70’lik bölümünü oluşturmaktadır. Ayrıca bir diğer önemli nokta ana taşıyıcı profillerin kaynak ile eklenerek oluşturulması.Kaynak ile ekleme yapılarak oluşturulan profillerde, kaynaklı nokta taşıma mukavemeti açısından ana taşıyıcı profillerin en zayıf noktası haline gelmektedir. Güleçyüz çadır'da profiller bütün çadır modelleri için uygun ölçüde alınır ve kesinlikle kaynak eklemesi yapılmadan (taşıma mukavemeti düşürülmeden) üretilir. Alacağınız çadırın özellikle ana taşıyıcı iskelet aksamında kaynak eklemesi olmadığına emin olunuz.
Bir diğer önemle üzerinde durulması gereken husus ise alacağınız çadır daima havadar, yüksek tavanlı ve iç hacmi geniş olmalıdır. Bu konu çadır fiyatlarını %10 civarında etkileyen bir faktördür. Alacağınız çadırın m²sini ve buna ek olarak m³ hacmini mutlaka sorunuz.
ÇADIRIN İZOLASYON (YALITIM)KISMI: Yalıtım kısmında kullanılan ürünler sırasıyla anlatılmıştır;
1.Cam yünü: Bir ısı yalıtımı malzemesidir ve pek çok yerde kullanılır. Kullanımına göre boyut ve yoğunlukta değişiklikler olabilir.Çadır sektöründe kullanılan camyünü bir yüzeyi alüminyum folyo kaplı "İzocam" veya "Knauf" markadır. Hangi marka olursa olsun bir diğerinden daha iyi ve pahalı değildir. Yapı marketlerden kolayca alınabilecek standart bir çatı şiltesidir. Çadır yapılarda sağlıksız ve kısa ömürlü bir üründür. Bu sadece sizin kafanızı karıştırıp en önemli bölüm olan çadırın iskeletini fazla araştırmamanız içindir. Özellikle besi hayvanlarının sağlıklı yaşamasının sağlanacağı çadırlarda içi ve dışı galvanizli ürün isteyin eğer sadece dışı galvanizli bir ürün aldıysanız %30 eksik ödeyin ki aldığınız 3.kalite ürünün gerçek bedelini ödemiş olun.
2.Her iki yüzeyi folyo kaplı bizofol aba: Her iki yüzeyi folyo kaplı, arasında hava kabarcıklı naylon bulunan, 210 gr/m² ağırlığında, uzun ömürlü yalıtım malzemesidir. Barınma, şantiye, yemekhane, depo amaçlı çadır yapılarda tek başına uygulandığı gibi üretim çadırlarında İzofelt veya camyünü ile birlikte uygulanır. Özellikle hayvan çadırlarında tek başına yeterli değildir. Destekleyici bir üründür.
3. İzofelt: Özel yay teknolojisi ile üretilmiş m² ağırlığı 500 gr. ve rengi beyazdır. Hayvan çadırlarında nem tutucu olarak kullanılan önemli bir yalıtım malzemesidir. Nemi emdikten sonra kendini kurutma özelliğine sahip olmalıdır. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu renginin beyaz olmasıdır ürünün orijinal rengi beyazdır. Piyasada siyah veya karışık koyu renkli ürünleri izofelt ve ya farklı farklı isimler ile nitelendirip Güleçyüz Çadırın açıklamalarını kopyalayıp sizlere gerçekmiş gibi göstermektedirler sözlere değil belgelere bakın.
DIŞ KAPLAMA BRANDASI: Çadır yapının en üst kısmında kullanılır. Alev yürütmez, UV (zararlı güneş ışınlarına karşı koruma) katkılı, 1100 dtex, 650 gr/m², kopma ve yırtılma mukavemetleri yüksek, canlı yaşamına uygunluk sertifikalı, bakteri barındırmaz, koku yapmaz, hava ve su geçirmez PVC brandadır.Tarım Bakanlığından onaylı ürün olmalıdır. Bu belgeler size verilemiyorsa bu ürün ikinci kalitedir. Size bulunduğu söylenen belgeleri mutlaka görün, brandayı üreten fabrikaya sorun ve doğruluğunu öğrenin.Buna ek olarak aldığınız çadırın brandasını elinize gerekirse bir çakmak alıp yakarak test ediniz.
NOT: “Çadır iskeletinin içi ve dışı galvanizlimi?” diye sorduğunuzda aldığınız cevap komple galvanizli, sarı galvaniz beyaz krom renk galvaniz gibi sözler tamamen sizi aldatmaya yönelik verilen cevaplardır. Gerekirse aldığınız ürünün içine ışık tutup ve ya keserek kontrol edin.Eğer profil sadece dış galvanizli ise en azından %30 eksik ödeyip 3.kalite ürün aldığınızı bilirsiniz.
GÜLEÇYÜZ VE GÜNEY GRUPSAN ÇADIR,TÜRKİYENİN ÜRETİCİ GÜCÜ, ÇADIRDA KALİTENİN ÖNCÜSÜ…
Bunlara ilave olarak 2020 yılında Ülkemizin ve Dünyanın içinde bulunduğu duruma rağmen, korona virüsü tedbirleri alınarak firmamız üretime devam etmiş ve döviz iniş çıkışlarından etkilenmiş ancak güçlü öz sermayesi ve stokları ile ihalelerden çekilmeyerek ülke ekonomisine katkıda bulunmuştur. Ortalama 500 adet büyük makaslı çadır üretimi yaparak,Tarım ve Orman Bakanlığı projelerine hayat vererek Güleçyüz Çadır ve Güney Grupsan Çadır markasının güvenilirliğini bir kez daha kanıtlamıştır.
Sizleri daha iyi aydınlatabilmemiz için videolarımızı lütfen izleyiniz.